1. Home
  2. Wetenschap en blogs
  3. Minder hartinfarcten bij diabetespatiënten dankzij maagverkleining

Minder hartinfarcten bij diabetespatiënten dankzij maagverkleining

Wetenschap

17-10-2018: (Bron: RTL Nieuws): Patiënten met ernstig overgewicht die lijden aan diabetes type 2 hebben nog meer baat bij een maagverkleinende operatie dan tot nu toe werd aangenomen. Amerikaans onderzoek wijst uit dat ook het risico op een hartinfarct of een beroerte sterk afneemt.

Dat een maagverkleining helpt het gewicht omlaag te brengen, ligt voor de hand. Dat het ook andere positieve effecten heeft op de gezondheid werd wel aangenomen, maar nog niet aangetoond.

20.000 patiënten gevolgd

Dat gebeurt wel in het nieuwe onderzoek, uitgevoerd onder 20.000 mensen met zwaar overgewicht die lijden aan diabetes type 2. Dat is de vorm van diabetes die vaak op latere leeftijd optreedt en waarbij het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Door dat hormoon wordt de bloedsuikerspiegel geregeld.

De patiënten bij wie een maagverkleinende operatie werd uitgevoerd, bleken daarna aanmerkelijk minder vaak te worden getroffen door een hartinfarct of een beroerte dan mensen die medicijnen of insuline gebruikten.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.

Bij Vitalys hechten we veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks promoveert een aantal arts-onderzoekers dat bij Vitalys werkt op een onderwerp dat te maken heeft met maagverkleinende operaties. Lees hier meer over op de pagina Wetenschap en Onderzoek.