1. Home
  2. Wetenschap en blogs
  3. Veranderingen in de (kwaliteit van) voedingsinname na een maagverkleining

Veranderingen in de (kwaliteit van) voedingsinname na een maagverkleining

Wetenschap

06-12-2023: De studie naar veranderingen in de (kwaliteit van) voedingsinname na een maagverkleining van onderzoeker dr Laura Heusschen is gepubliceerd.

Deze studie is een onderdeel van de Eetscore studie.

Wat hebben we onderzocht? 

Voedingsadvies en aanpassingen in het dieet zijn een essentieel onderdeel van de behandeling rondom een maagverkleining. Een gezond voedingspatroon is namelijk belangrijk voor een goede uitkomst van de operatie. Om een goed en passend voedingsadvies te kunnen geven, is eerst inzicht nodig in de huidige voedingsinname. We weten dat mensen na een maagverkleining over het algemeen minder eten, maar we weten niet of zij na de operatie ook een gezonder voedingspatroon hebben. 

Het doel van deze studie was om veranderingen in de (kwaliteit van) voedingsinname in de eerste zes maanden na een maagverkleining te evalueren.  

Wie werkten er mee? 

In totaal hebben zo’n 200 patiënten aan deze studie meegewerkt.  

Wat hebben we verzameld? 

Alle deelnemers hebben zowel vóór als 6 maanden na de operatie een 3-daags eetdagboek bijgehouden. Daarnaast hebben we standaard gegevens verzameld over bijvoorbeeld het type operatie en het gewichtsverloop na de operatie.  

Wat kwam eruit? 

We vonden zowel gunstige als ongunstige veranderingen in de (kwaliteit van) voedingsinname in de eerste zes maanden na een maagverkleining. Gunstige veranderingen waren bijvoorbeeld dat mensen minder ongezonde dingen, zoals snoep en snacks en minder rood en bewerkt vlees aten. Daarnaast ging de zoutinname omlaag, namen mensen meer zuivel producten en ging de relatieve hoeveelheid eiwitten in de voeding omhoog na de operatie. Maar er waren ook ongunstige veranderingen. Mensen aten minder groenten en volkorenproducten, kregen minder vezels en belangrijke vitamines en mineralen binnen en aten juist meer suikers. 

Conclusie 

Onze resultaten laten zowel gunstige als ongunstige veranderingen zien in de (kwaliteit van) voedingsinname gedurende de eerste zes maanden na een maagverkleining. Deze informatie kan nuttig zijn voor diëtisten en andere zorgverleners om te begrijpen waar patiënten hulp bij nodig hebben om hun dieet te verbeteren. 

Op basis van de bevindingen van ons onderzoek, zouden mensen meer plantaardige eiwitten kunnen eten, zoals bonen en noten, om de totale eiwitinname nog verder te verbeteren. Ook is het belangrijk om meer groenten en volkorenproducten te eten om voldoende vezels binnen te krijgen. Het verbeteren van de voedingskwaliteit in het algemeen kan ook zorgen voor een hogere inname van vitamines en mineralen. 

In de toekomst is het belangrijk om onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaken en gevolgen en naar langere termijn veranderingen in de voedingsinname, omdat eetgewoontes in de loop van de tijd kunnen veranderen. 

 

Lees hier de hele publicatie.